Kort oppsummert

Arbeidsgivers plikter

Trekkgrunnlag

Utleggstrekk kan foretas i følgende ytelser (jf. dekningsloven § 2-7 annet ledd): Oppramsingen er ikke uttømmende

  • lønn, feriepenger, trekkpliktige drikkepenger/tips og annen godtgjørelse for arbeid (som ikke er næringsinntekt)
  • godtgjørelse til medlem av styre, representantskap, råd, utvalg ol.
  • trekkpliktige naturalytelser (f.eks. fri bil, fri telefon mm.)
  • trekkpliktige utgiftsgodtgjørelser
  • pensjon, vartpenger, livrenter, føderåd
  • honorar til personlig næringsdrivende, med honorar her menes brutto godtgjørelse ekskl. mva.

Det kan tas utleggstrekk i den utstrekning lønnen overstiger det som med rimelighet trengs til underhold av skyldneren og skyldnerens husstand, sktbl. § 14-4 (2) a. Det er ikke opp til arbeidsgiver å vurdere om den ansatte har tilstrekkelig inntekt etter trekk til livsopphold. Dersom arbeidstakeren mener å ikke ha tilstrekkelig igjen til livsopphold må vedkommende selv søke om nedsatt trekk.

Det kan i noen tilfeller også tas hensyn til inntekt som skyldners ektefelle har og inntekt som oppebæres av hjemmeværende barn som lignes under ett med skyldneren, se sktbf. § 14-4-3 (2).

Dersom utleggstrekket gjelder skatte- og avgiftskrav som skal trekkes i lønn eller annen godtgjørelse som kan gjøres til gjenstand for forskuddstrekk, skal trekkgrunnlaget reduseres med trukket pensjonspremie , fradragsberettiget fagforeningskontingent og sjøfolkfradrag , jf. skattebetalingsforskriften § 14-4-3 tredje ledd .

Ved utleggstrekk i godtgjørelse eller ytelse som ikke kan gjøres til gjenstand for forskuddstrekk, jf. skattebetalingsloven § 14-4 annet ledd bokstav b, foretas utleggstrekket i bruttogodtgjørelsen uten fradrag av noen art.

Stikkord: prosent, lagar

Prioriteringsregler

Lønn

Bokføring